Vi tillhandahåller information, inte medicinsk eller professionell hälsorådgivning. Rådfråga alltid din vårdgivare för frågor om ditt barns näringsbehov och utfodring. Vi tillhandahåller gärna information som hjälper dig men du är ytterst ansvarig för ditt barns hälsa och säkerhet. Genom att använda hemsidan accepterar du detta samt vår cookiepolicy.
Vi tillhandahåller information, inte medicinsk eller professionell hälsorådgivning. Rådfråga alltid din vårdgivare för frågor om ditt barns näringsbehov och utfodring. Vi tillhandahåller gärna information som hjälper dig men du är ytterst ansvarig för ditt barns hälsa och säkerhet. Genom att använda hemsidan accepterar du detta samt vår cookiepolicy.

ÄGG

Kan barn äta ägg?

Ägg är jättebra mat och en bra källa till jod, selen och fettlösliga vitaminer som till exempel vitamin D. Det är också väldigt praktisk att ha med som mellanmål till barnet när ni exempelvis är på utflykt.

Att ge barn ägg är okej och livsmedelsverket har inga specifika rekommendationer om hur många ägg barn kan äta. Det pågår en debatt att ägg ska vara dåligt för kolesterolet, där får du själv ta ställning.

När kan barn börja äta ägg?

Du kan ge ditt barn ägg när barnet börjar med smakportioner som normalt är runt 6 månaders ålder. Ge barnet en mindre mängd välkokt ägg till att börja med för att se eventuella reaktioner, öka därefter mängden.

6 till 9 månader
Mosa ett välkokt ägg och ge med sked till barnet.

9 till 12 månader
Testa att göra en omelett som du kan skära i mindre bitar som barnet kan stoppa i munnen.

12+ månader
Hur du serverar ägg spelar ingen större roll efter 12 månaders ålder.

Kan barn vara allergisk mot ägg?

Äggallergi uppträder ofta redan hos små barn, men förekommer också hos äldre barn och vuxna. Det är oklart hur vanligt det är med allergi mot ägg. Vissa uppgifter tyder på att äggallergi drabbar från 0,5 till 2 procent av barnen. Många barn växer ifrån sin allergi medan några får behålla sin äggallergi i vuxen ålder.

Recept: Barnomelett

Ingredienser
4st ägg
Mjölk
Olivolja eller osaltat smör

Tillagning
1. Knäck äggen och lägg äggvita samt äggula i en skål tillsammans med en skvätt mjölk och vispa ihop.
2. Värm en stekpanna på medel värme, i med olja eller smör och häll äggblandningen i pannan.
3. När blandningen börjar hårdna viker du försiktigt ena sidan över den andra och låter bli färdiglagad.
4. Låt svalna något innan servering.

Har du frågor eller funderingar?
Kontakta oss!

 

    © barn-mat.se I Utvecklad av föräldrar, för föräldrar