Tidigare har det diskuterats om du ger ditt barn allergena livsmedel under barnets första år minskar det risken att barnet utvecklar allergier senare under livet. Livsmedelsverket tillsammans med barnläkarföreningens delförening har gått igenom forskningsresultatet och har konstaterat att det inte går att dra slutsatsen att detta skulle stämma.

Däremot uppmanas föräldrar att ge sina barn så varierad och även allergen kost som möjligt eftersom barnet får i sig viktiga ämnen som behövs för barns utveckling.

Vi har samlat några tips på hur du kan göra för att introducera allergena livsmedel som fisk, ägg, mjölk och jordnötter till ditt barn.

1. Introducera fisk för ditt barn

Fisk innehåller mängder av nyttigheter som vitaminer, protein och bra fettsyror som omega 3. När barnet är litet är det absolut enklast att koka en bit lax eller torsk och mosa detta med smör, potatis och lite dill så har du en maträtt fylld av nyttigheter och goda smaker för ditt barn.

Tänk på att vissa fisksorter innehåller höga halter av miljögifter som dioxiner och PCB. Det gäller till exempel strömming/sill från Östersjön.

Läs mer på livsmedelsverket hemsida:
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/all-fisk-ar-inte-nyttig

2. Introducera ägg för ditt barn

Ägg är ett perfekt livsmedel för både barn och vuxna eftersom det innehåller i princip alla näringsämnen vi behöver. Ägg är klimatsmart och går att variera i en väldigt stor utsträckning. Koka ägg och mosa med en klick smör, gör äggomelett till ditt barn eller ge små bitar av ägg.

3. Introducera mjölk för ditt barn

Mjölk kan som alla livsmedel introduceras under barnets första levnadsår. Från och med att barnet börjar med smakportioner vid fyra till sex månaders ålder kan mjölk användas i matlagningen eller en skvätt till gröten. Smakportioner av fil eller yoghurt som mellanmål är också bra.

4. Introducera ditt barn för jordnötter

Ge aldrig ditt barn hela nötter eller jordnötter utan mixa till smör eller köp färdig jordnötssmör och ge i exempelvis gröten. Självklart ska den inte innehålla socker.

Läs också vilka livsmedel du absolut inte ska ge ditt barn:
http://www.barn-mat.se/mat-som-barn-ska-undvika/

Källor:

www.livsmedelsverket.se