Är det dags att börja ge ditt barn smakportioner av vanlig mat? Normalt brukar detta ske när barnet är mellan 4 och 6 månader men kan självklart variera från barn till barn.

Det finns inga rätt eller fel när det kommer till introduktion av barnmat. Olika kulturer från olika länder har olika sätt att introducera mat till småbarn.

Här nedan har vi listat livsmedel som är perfekta när du ska börja introducera mat för ditt barn.

1. Kokta rotfrukter och grönsaker

Att koka potatis, sötpotatis, morot, broccoli, plasternacka eller ärtor och göra puré är ett perfekt sätt att ge barnet bra mat med mycket näring. Om du ammar eller ger ersättning kan ett tips vara att blanda ner lite av mjölken eller ersättningen i purén för att barnet ska känna igen smaken.

2. Koka fisk till barnet

Lax eller torsk är bra livsmedel och källor till omega 3 som barn behöver från antingen fisk eller rapsolja berikad med omega 3. Forskning har också visat att små barn som får fisk tidigt löper mindre risk får allergier och astma.

3. Ge barn puré av frukt

Banan är nog den frukt som de flesta föräldrar väljer att börja med. Mosa bananen eller kör den i en mixer och gör puré och ge barnet. Tänk på att alltid ge lite och se barnets reaktion innan du väljer att öka mängden.

Källor:
https://www.livsmedelsverket.se/