Vi tillhandahåller information, inte medicinsk eller professionell hälsorådgivning. Rådfråga alltid din vårdgivare för frågor om ditt barns näringsbehov och utfodring. Vi tillhandahåller gärna information som hjälper dig men du är ytterst ansvarig för ditt barns hälsa och säkerhet. Genom att använda hemsidan accepterar du detta samt vår cookiepolicy.
Vi tillhandahåller information, inte medicinsk eller professionell hälsorådgivning. Rådfråga alltid din vårdgivare för frågor om ditt barns näringsbehov och utfodring. Vi tillhandahåller gärna information som hjälper dig men du är ytterst ansvarig för ditt barns hälsa och säkerhet. Genom att använda hemsidan accepterar du detta samt vår cookiepolicy.

TOMAT

Kan mitt barn äta tomat?

Det går alldeles utmärkt att servera tomat till små barn. Vänta dock med att ge ditt barn rå tomat och börja med att introducera tillagad tomat eller krossade tomater.
Anledningen att du bör vänta med rå tomat är eftersom den är relativt hård och kan vara svår för små barn att svälja.

När kan barn börja äta tomat?

Du kan ge ditt barn tomat när barnet börjar med smakportioner, normalt runt 6 månaders ålder. Ge barnet en mindre mängd krossad eller tillagad tomat att börja med och öka därefter mängden. När barnet kan äta bitar kan du börja servera rå tomat.

Små barn
Ge krossade eller tillagade tomater/puré till ditt barn.

Större barn
Skär bitar eller båtar och ge på tallrik.

Kan barn vara allergisk mot tomat?

Blir ditt barn röd runt munnen efter att det ätit tomat? Allergi mot tomat är extremt ovanligt men kan förekomma. Tänk på att både röd och orangea frukter kan ge röda utslag runt munnen på barnet och är oftast inte allergi.

Var dock uppmärksam på vilka reaktioner barnet får efter att det ätit tomat.

Recept: Barnvänlig pasta bolognese

Ingredienser
1 liten finhackad gul lök
1 mellanstor finriven morot
2 msk flytande smör
1 paket finkrossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
200 gr nötfärs
1 msk oregano
svartpeppar

 

Tillagning
1. Riv löken och moroten.
2. Smält smör i en kastrull/stekpanna och stek lök och morot på låg värme utan att de tar färg.
3. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén och köttfärsen.
4. Rör om ordentligt oh låt småputtra på svag värme i 10-15 minuter.
5. Smaka av med svartpeppar, oregano och den pressade vitlöken.

Koka pasta och mixa bolognese och pasta med stavmixer till lämplig konsistens.

    © barn-mat.se I Utvecklad av föräldrar, för föräldrar